RECEPTJEIM

Marcsi kérésére:
SVÉD GOMBASALÁTA CSILLI MÓDRA:
fotó: internet

Hozzávalók:
3 üveg - pl. Coop-os szeletelt gomba  - nettó 200g/ü - nyilván frissből jobb, de a konzervből készült saláta tovább fogyasztható - akár 3-4 napig is, ha jól le van hűtve...nem fagyasztjuk!
3-4 babérlevél
fél kávéskanál őrölt babér (elmaradhat)
2 nagy fej kockára vagy vékony csíkokra szeletelt hagyma - én csíkozva szeretem,
kb 1,5 dl olaj
kb 1-2 csapott gyermekkanál piros porpaprika (ízlés szerint. van, aki elhagyja...nekünk paprikával együtt finomabb.)
ízlés szerint őrölt bors
egy-két csipet őrölt kakukkfű
1-2 csipet szárított bazsalikom                                                     
1 nagyobb citromkarika
+citromlé ízlés szerint      (lehet nem is igényli)     
1 evőkanál porcukor-a paripürétől is függ - én 2-őt tettem hozzá
só-ízlés szerint - ne legyen intenzív, de ha kevés, akkor rossz irányba viszi el a hiánya az ízeket
5-6 nagyon apró csemege vagy ecetes uborka gyufaszál vékonyra csíkozva
1 csokor petrezselyem levele felszeletelve
sűrített pari kb 150 gr és /Globus/ ketchup kb 1dl....kóstolás után a befejezés előtt még lehet adni többet is hozzá...de azért ne domináljon a ketchup íz!

Díszítéshez:
petrezselyemzöld
főtt tojás
citromkarikák
csípős hegyes paprika, stb.

*
Elkészítés:

Megforrósított olajon a csíkokra szeletelt hagymát  a babérlevelek társaságában üvegesre párolom.
Félrehúzom a tűzről és hozzáadom a piros paprikát és a szeletelt gombát.  A konzerv gomba levéből kb 1 dl-t hozzáadva fedő alatt párolom. Ha elfőne a leve, akkor pótolom vagy gombalével vagy vízzel. Kb 20 perc után hozzáadom a többi fűszert, a paripürét, a citromkarikát, sót és a porcukrot. Újabb összeforralás után mehet bele az uborka, a felszeletelt petrezselyem és a ketchup.
Ismét összeforralom - kis lángon, és fedő alatt, mert pötyöghet, mint a lekvár -. Kevés vizet is lehet még hozzáadni, ha túl sűrű. A petrezselyem miatt kell még úgy 5 percig párolni. Végül, ha a kóstolás úgy kívánja után-sózzuk, borsozzuk, esetleg porcukorral ízesítjük.
Hidegen kínáljuk előételnek, vagy húsokhoz salátának. Másnap fogyasztva finomabb. :)

Díszíthetjük:
citromkarikákkal, szeletelt főtt tojással, petrezselyem zölddel...és a fantáziánk szerint.


*
Töltött tök Csili módra



A fotó már a hűtőben tárolt ételről készült. Friss állapotban vonzóbb.... :) 

1- 1,20 kg darált sertéslapockához 5 db, összesen 2, 80 kg zsenge tök
(Érdemes valóban kicsi, fiatal tököt venni, mert azoknak a héja is fogyasztható.)
A kis tököket hosszában kettévágtam, magjukat/magházat/  kikapartam és bőven megszórtam kívül belül sóval mindegyiket. Azután egy kisebb tepsibe - csak a praktikusság miatt...amúgy lehet más edényzet is - sorba raktam őket és meglocsoltam Olympos citromlével. (Bőven, hogy kívül-belül citromlében "lucsogjanak".) Azután legalább 1 órára betettem a hűtőbe, hogy az ízeket magukba szívják.
Ezután 1 teniszlabda nagyságú / :))) /  hagymát apróra vágva 1 púpos evőkanálnyi zsírban megpároltam és félre tettem hűlni. 3 szelet meghámozott kenyeret kb 2 dl langyos tejben beáztattam, amíg befűszereztem egy tálban a darált húst.
Eképpen:
a 1-1, 20 kg darált s.lapockát megsóztam - érdemes megkóstolni, és érdemes minden fűszert bővebben használni, mert a töltött zöldségfélék igénylik az erősebb ízesítést. Ezután hozzáadtam kb 1 evőkanál piros paprikát, 2 csapott gyermekkanál őrölt borsot, fél fej - kb 5-6 nagy gerezd - összetört fokhagymát - fokhagyma nyomót használtam -, a kihűlt párolt hagymát zsírjával együtt, a tejtől szitán "kinyomkodott" és apróra szétmoncsikolt kenyeret, 2 evőkanál mustárt, egy nagy csokor finomra vágott friss kaporlevelet és 1 púpos evőkanál Kotányi Görög sültek Gyros fűszer-keveréket - nem a Knorr alapot! -.
Jól összedolgoztam, megízleltem - úgy szoktam, hogy nem a húst kóstolom, hanem "csak" az ujjamat nyalom meg, amivel a húselegyet kavartam. elegyítettem. Itt főleg a só mennyiségére kell figyelni. Ha elég sósnak érezzük, akkor még egy jó csipetnyit adjunk hozzá.
Közben 2-2,5 dl vízben 2 db Magi tyúkhúsleves-kockát simára kevertem - kis habverővel - és összefőztem pár perc alatt.
Mielőtt a tökök töltéséhez fogtam volna, még elkészítettem

 1.  a füstölt szalonnákból a kakastaréjokat: azaz kb 20 dkg szalonnát fél cm-es szeletekre vágtam és mindegyiket bevagdostam, hogy úgy nézzenek ki, mint egy kakastaréj.

és elkészítettem
2.  a tejfölös mázat:
375 gr - azaz 1 nagy poharas - tejfölhöz adtam 2 csipet sót - érezzen a só rajta! -
2 evőkanál mustárt, 1 dl (Coop-os, vagy más ) főzőtejszínt, 1 újabb csokornyi finomra vágott kaporlevelet  és a fentiek szerint  tyúkhúsleves-kockából összeállított alaplét. Simára kikevertem.

Ezután egy nagy és egy kisebb tepsit jól kizsíroztam - bő evőkanál zsírral - és mindkét tepsit bőven megszórtam zsemlemorzsával. Kb fél maréknyi kellett a nagy gáztepsihez.

Ezután a hűtőből kivett és a citromos, sós létől lecsurgatott fél tököket a tepsikbe helyeztem.  A hústölteléket elosztottam rajtuk/bennük/  Tojás nem kell a töltelékbe, sőt erősen nem is kell belenyomkodni a kivájt tökökbe, mert túl kemény lesz akkor a töltelék.

Amikor mindegyik tököt megtöltöttem, eligazgattam bennük a töltelékeket, mindegyik tetejére tettem egy karika - szeletekre/cikkekre/  szedett - citromot, és meglocsoltam/befedtem a mustáros tejfölös mártással. Végül mindegyik tetejére tettem egy-egy szelet szalonnát kakastaréjnak.
Alufóliával légmentesen lezártam a tepsit/tepsiket/ és az előmelegített forró sütőben közepes lángon 1 órát pároltam. 1 óra múlva kivettem a tepsit és alufólia nélkül magasabb fokozaton a szalonna pirulásáig sütöttem. (Ez kb még bő 10 perc volt).

Melegen és hidegen egyaránt fenomenális. étel. Köretet nem igényel, pusztán finom, puha kenyeret...

Tanács:
a fenti módszer az igazán friss és zsenge tököknél vált be. Ha már nagyobb, kb 1 kg-nál nagyobb, és!! a héja nem sérül, karmolódik könnyen - ha körmünket végighúzzuk a tök héján, az megkarcolódik - akkor a tököt meghámozva érdemes felhasználni. Ha sokáig áll a leszedett tök, a héja idővel megkeményedik. Még a zsenge is. Így abban az esetben is érdemes a már kiszáradt, kemény héjat lehámozni.
Minden egyéb eljárás - a sózást, citromlében pácolást is beleértve - a fentiek szerint  történik.

Én a cukkinit is így töltöm. Fűszerezésben lehet eltérni, kombinálni. A cukkininél szívesen teszek paradicsomkarikákat is a töltött zöldség tetejére. Nagyon finom lesz. (A parit is sózom, borsozom...)



2014. július:
Töltött cukkíni: 
Receptjét lásd a töltött töknél...





2013. június-július


Kajszi lekvár II.
A következő recept a kedvencem, általában ezzel az eljárással főzöm be a kajszit két okból is. Nem kell lehéjazni a gyümölcsöt, ami hatalmas mennyiségnél nem mindegy, másik dolog, szeretem ha sűrű marad annyira a lekvár, hogy süteménybe is kenhető legyen, és a lekváros kenyeret se "gyorsasági versennyel" kell enni, mert lecsöpög. Nálam rég bevált recept.
Kajszi lekvár II.
A kajszit héjazás nélkül kimagvaljuk, rossz részeket kivágjuk, majd lemérjük. Minden kilogrammra 50-60 dkg cukrot szórunk, és másnapig állni hagyjuk. Másnap a levét leöntjük, a gyümölcsöt kézzel, alaposan összenyomkodjuk, vagy ledaráljuk. Feltesszük főzni, forrástól számítva jó 20 percig kell forralni, közben folyamatosan kell kevergetni, hogy oda ne égjen. Melegen üvegekbe töltjük, majd a nyitott üvegeket egymás mellé rakva tiszta ruhával letakarjuk. Így hagyjuk kihűlni. Másnapra megbőrösödik a teteje, amire csipet szalicilt szórunk, és akkor lezárhatjuk őket.
Megjegyzésem: Főzési időnek 20 percet írtam, de ez változó lehet a gyümölcs mennyisége, és az, hogy mennyi levet öntöttük le róla.  Ha egyszerre nagy mennyiséget főzöl be, akkor inkább úgy írom, hogy akkor jó, ha a fakanalat a lábos alján elhúzva nem rögtön folyik össze a két oldal. A leöntött lé szörpként fogyasztható, hűtőben pár napig eláll. Amikor túl sok a lé és félek, hogy pár nap alatt nem fogyasztjuk el, akkor felforralom, és üvegekbe töltöm tartósítószer nélkül. Így meghosszabbítom az eltarthatóságát.

A felezett-magozott kajszit cukorral rétegezve állni hagyom.

Levet ereszt, amit másnap leöntök róla.

A gyümölcshúst megfőzöm lekvárnak.

A levét szörpnek elfogyasztjuk. Ha sok, akkor jól felforralom, és üvegekben elrakom. Főzés közben a habot mindig leszűröm a tetejéről, mert a hab nem tud úgy átforrósodni, ezért könnyebben megromolhat.

2013.03.30. Húsvétra:

Csilli gazdag diós tortája:
ISTENI!




Mára -2013.04.01. - csak ennyi maradt...Így már nem mutatós, de
remélem nem jön vendég, mert ezeket én akarom elfogyasztani..! :)))
 RECEPT:

Alap /tészta/:6 tojássárgáját
30 dkg cukrot
8 kanál vízet
habosra kikavarok.
**
A 6 tojásfehérjét  felverem;
könnyedén hozzákeverem a fenti elegyhez ;
+
12 dkg darált diót
10 dkg lisztet
1 sütőport
szintén könnyed mozdulatokkal az előbbiekhez adom, és összekeverem.

Ezután előmelegített sütőben sütöm zsírozott lisztezett tepsiben. (Ez kisméretű tepsihez elég. A 3 lukú gáztűzhelyhez tartozó tepsihez 2x ennyit mérek mindenből.)

Mivel a gáztűzhelyem eléggé retro, nincs lehetőség beállítani semmilyen paramétert, így a sütés hőfokát, idejét sem. Az előmelegítés után a sütés hőfoka sac/per 180 fok..., az ideje hasonló pontossággal fél óra...de inkább több...szemrevételezéssel, tűpróbával tökéletesen leellenőrizhető, hogy mikor sült meg. :)

**
Diókrém:

20 dkg darált diót
15 dkg cukorral
pár kanál / 3-4 / tejjel
1-2 evőkanál citromlével
10 dkg előáztatott mazsolával összefőzöm.
Kb10 perc; állandó kavarás mellett.
A végén 1evőkanál rummal vagy pár csepp aromával ízesítem.
/A mazsola  áztatása: langyos vízben, vagy tejben, pici rummal../

**

Túrókrémhez:
0,25 kg túró
3dl 30%-os zacskós tejszín
A túrót kikeverem ízlés szerinti mennyiségű cukorral...kb 2-3- evőkanálnyi; reszelek bele 1 citrom héját.
+
2 csg vaníliás cukorral is ízesítem a túrót.
**
A habos túrókrém összeállítása:

A tejszínt félig felverem;
azután adok hozzá 2 evőkanál porcukrot.
+1 csg habfixálót.

A habot teljes dermedésig verem ezekkel a hozzávalókkal.
**
A habhoz 2-3 részletben hozzákeverjük - lazán - a túrókrémet.
(Én már ehhez is elektromos habverőt használtam..és semmi gondot nem okozott az állagát tekintve.)

Ezután még habverővel fél-egy percig homogénebbre kevertetjük a habos túrót.

**
Csokimáz

5 dkg kakaóport,
15 dkg cukrot,
4 evőkanál vizet
összeolvasztunk.
Menet közben még  2-3 evőkanál tejet is hozzákeverünk.Ha simára összeolvadt, akkor 10 dkg vajat teszünk bele és teljes olvadásig kevergetjük.

**
Összeállítás:

A kisült tésztalapra rákenem a diókrémet; erre jön a túrókrém.
Azután nyáron - eper, ribizli, málna, meggy - gyümölcsszemekkel is gazdagon kirakom.

Télen eperlekvárral* megkenem, illetve a lekvár eper darabkáival sűrűn megpakolom és kissé belesimítom ezeket a kávéskanál mennyiségű lekvárdarabkákat, gyümölcsdarabkákat  a túróba.

Végül a csokimázzal - csurgatva - bőségesen becsíkozom, vagy "rácsozom" a tetejét.

/Nem kenem/simítom szét a túrón, mert nem sikerülne szépen...összemaszatolná csak a túrót a csokimáz....illetve a csokimázat a túró.. :) /

*- vagy más: barack, szilvalekvár, vagy éppen apróra vágott aszalt gyümölcsdarabokkal -  
 ***

2012.12.22. AJÁNLÁSOM:

A Paprika Tv-ben láttam: régi recept

Túrós süti gyúrás nélkül

/..4 nap után emlékezetből... de szerintem nyugodtan kipróbálható. Én hamarosan sort kerítek rá. A tapasztalataimat idehozom.. :) /

Egy kis tepsit kb 10 dkg vajjal jól kikenünk. (Az oldalakat is.)

35 dkg lisztet 25 dkg porcukrot és 1 csg sütőport jól összekeverünk, és ennek a felét egyenletesen beleszórjuk a tepsibe.

Fél kg túrót 1 citrom reszelt héjával összekeverünk, és egyenletesen szétosztva a lisztre szórjuk. Megszórjuk 10 dkg mazsolával, és 3 db kikevert tojást öntünk rá. Lehetőleg egyformán elosztva.  Meglocsoljuk  2- 2.5 dl tejföllel. Ezt is szétsimítjuk, hogy mindenhova jusson belőle. 

Ezután rászórjuk a megmaradt porcukros liszt másik felét. Óvatosan ráöntünk, szétoszlatunk rajta 3 dl tejet, és kb 10 dkg olvasztott, de nem meleg vajat. 

Előmelegített sütőben sütjük tűpróbáig. (Fél óránál biztos több idő kell rá. A sütési időt nem jegyeztem meg. )
2012.09.30.  Most találtam ezt a receptet:
Érdemes kipróbálni! 
***
Majonèzes saláta formába dermesztve:
http://www.mohakonyha.hu/2010/03/majonezes-salata-formaban-dermesztve.html



Hozzávalók:20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)

35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld

1 őzgerinc forma
folpack

1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
***

SAJÁTJAIM:
2012.09.14.
Túrógombóc

50 dkg túrót 3 egész tojással, egy csipet sóval, 1 evőkanál cukorral, 8 dkg búzadarával és 1 evőkanál zsemlemorzsával homogénné elegyítünk. Ha még lazább gombócokat akarunk, akkor a tojásfehérjéket habbá verve keverjük a túróhoz. Bő fél órát állni hagyjuk - ha tovább áll, az nem árt. Van aki előző este összeállítja az alapanyagokat és csak másnap főzi ki. Én még nem próbáltam -.
Nedves kézzel nagyobb dió méretű gombócokat formázunk, és forró vízbe dobjuk. Kb 15 perc alatt mind a víz felszínére emelkedik, ami azt jelzi, hogy megfőttek. Szűrőkanállal zsírban rozsdabarnára pirított zsemlemorzsára szedjük őket. Pár perc várakozás után megforgatjuk a morzsában a gombócokat. (Hamarabb nem érdemes, mert széteshetnek.)
Közben 1 csokoládés pudingport 5 evőkanál kr. cukorral összekeverünk, és 1 dl tejet apránként hozzáadagolva, simára keverjük. 4dl tejet felforralunk. Ehhez azután hozzáöntjük a csokoládés elegyet, s a tűzre visszatéve állandó kavargatás közben majdnem tejföl sűrűre főzzük. Ezt a csokoládé öntetet kínálhatjuk a túrógombócok mellé.
Én meg szoktam még porcukorral, esetleg kókuszreszelékkel is hinteni a gombócokat. De finom mellé bármilyen gyümölcs lekvár. / De a legjobb a málna, vagy az eper... :) /





2014. augusztusában így turbóztam fel:

Csokoládé öntetet készítettem 
20 dkg porcukor+ 2 evőkanál holland kakaópor+ kb 1 dl 30%-os tejszínből. 
Gyümölcs öntethez: 
5 nagy szemű, ízletes szilvát, 3 nektarint, 5 sze sárgabarackot felkockáztam+ fél marék mirelit meggy. Az egészet mézzel összepároltam, s a túrógombócokra halmoztam, majd csokiöntettel nyakon öntöttem. Mire fotózni akartam, már csak ennyi maradt a 30 gombócból, s az öntetekből... :) 



 Parasztvacsi:
2012.09.05.



  

***
Ez nem saját, ezt találtam a neten:
(Pepecselős, de finom lehet) 
KÓKUSZCSÓK

A kókuszcsók alja
Tészta:24 dkg sima liszt, 16dkg margarin, 8 dkg cukor, 1 egész tojás, jól összedolgozzuk, kisodorjuk,és pogácsaszaggatóval kivágjuk.
Sárgára megsütjük.
Kókuszcsók:
7 tojás fehérjét , 50 dkg kristálycukrot gőz fölött kemény habbá verünk, levesszük és keverünk hozzá 25 dkg kókuszlisztet. Ebből a masszából ( ahogy hűlni fog , keményedik) csókokat sütünk...én ezt mindig sütőpapíron sütöm, és inkább szárítom, mint sütöm...
Lehet csinálni ezeket habzsákkal, és sokkal formásabbak, én két kanál segítségével kis halmokat rakok...

Krém:
7 tojás sárgáját 3 evőkanál vízzel, 10 dkg kristálycukorral gőz fölött sűrűre főzünk. Ha nagyok a tojások, elég 2 kanál víz...nekem most nagyok voltak a tojásaim, s elég lágy lett a krémem is...
Ha kihűlt a tojásos massza , keverünk hozzá 7 dkg vajat, és egy kanál kakaót, vagy csokoládét.
A sárga korongra kenünk egy kis krémet, közepére teszünk lekvárt, én baracklekvárt használtam ,de az eredeti recept szerint ribizlilekvárt használnak...erre rátesszük a kókuszcsókot, és lehűtjük .
Később minden egyes darabot bemártjuk csokimázba...egy facsipesszel megfogom felülről, és csak az alját mártom, a kókuszos részből csak egy pici lesz csokis...ahogy a képen látni..
 ***
Csak nyálcsorgatónak..leírás nélkül:

 Kókuszos, mazsolás túrós béles, eperlekvárral..




 Anyák napján             egy pici lángban velünk voltak, 
akik már útra keltek:
Édesanyáink, Nagymamáink, Dédmamáink.



Előétel: Sonkasaláta
Főétel:
Juhtúrós, kapros töltött csirkemell burgonyapürével
Desszert: Túrótorta szederkalapban


2012.05.19                Barackparfé, eperrel leplezve..:



 Tepsis tarja
 (Most hallottam a coopos eladóhölgytől. Finomnak ígérkezik.)
 
Egy nagy tepsit vékonyan kizsírozok.  Beterítem karikára vágott kb 1,5 kg burgonyával. Sózom, borsozom. Rákarikázok lila vagy vöröshagymát, hogy a burgonyát ellepje. Sózom, borsozom.
Enyhén klopfolt csont nélküli - sózott, borsozott, mustárral bekent - tarjaszeletekkel beborítom, és kb fél deci vizet aláöntve alufóliával letakarom a tepsit.  Előmelegített sütőben a húsok megpuhulásáig párolom, majd a fóliát eltávolítva kicsit átsütöm. Frissiben, tepsiben tálalom.
 ***
Karajsütéshez ötlet: 
szintén az előbbi helyről származik:

Lágyabbra készített lepcsánka-tésztában sütjük ki a vékonyabbra kiklopfolt csont nélküli karajszeleteket. 
 ***
Húsvéti sonkás-tál

Elkészítését, hozzávalókat lsd lejjebb a tarjasalátánál, annyi eltéréssel, hogy tarja helyett ennél főtt sonkát használunk..




 2012.03.02.
Darás-tál 
egy-tál étel


Leírás:


Kukoricadarából - nem durvára, finomabbra daráltból - kását főzünk. (Lehet más másképpen nevezi..nekem ez a kása..)
Pontos mennyiséget nem tudok írni..Érzéssel szoktam csinálni.. 

Kb. 2 literes fazékban kb 1l vizet felforralunk lapos evőkanálnyi sóval - később még ízesíthetjük -. Forrás után hozzáadunk 1dl tejet, kb  2-4 dkg vajat és néhány pillanatig kavargatva forraljuk tovább. Ha a vaj felolvadt, akkor plattot teszünk az edény alá és állandó kavargatás közben - én habverőt használok erre - apránként hozzáadunk kb 15-20 dkg kukoricadarát. Addig kavargatjuk, amíg a kása széle elválik az edény falától, azaz már nem folyós, inkább sűrű, amiben a habverő is megáll..


Úgy 20 dkg füstölt kolbászt - a legjobb a házi, vagy ahhoz hasonló jellegű - annyi vízben, hogy jól ellepje átfőzünk, mintha levesben főznénk..Ehhez nagyjából 20-30 perc kell. Kivesszük a főzővízből, felkarikázzuk, és a kása tetején elosztjuk. 
(A valódi házi kolbászt főzés helyett süthetjük is egy rövid ideig. Az nem szárad ki a sütéstől.)
7-8 tojásból tükörtojást készítünk, és a kolbászokra rendezzük őket. Reszelt sajttal és "durvára" felvágott petrezselyemlevéllel bőven meghintjük.

 ***

2012.02.08.
 Habos dara Csili-módra

..nem más, mint tejbegríz felturbózva. Aki nem evett még nyers tojást, és ódzkodik megkóstolni, vagy evett és nem szereti, annak ajánlhatom a tejszínhabot a tojáshab - és teljes mértékben a tojás - kiváltására.
/Ám jobb, ha tudjuk, hogy a majonézben is van nyers tojássárgája!! :) /

Először is hagyományos módon tejbegrízt készítünk. 
( Én 1 liter tejet felforralok, egy csipet sóval, és 5 evőkanál cukorral. Ha felforrt, bebőrösödött, akkor habverővel kevergetve adom - csurgatom - hozzá a búzadarát.  Ezt bizony sacimetriával szoktam. Már érzem, hogy mennyi kell ahhoz, hogy ne legyen nagyon sűrű a gríz, mert nem szeretjük, ha mozdulatlanra dermed hűlés közben/után..
Nekünk akkor finom, ha tányérra szedve a forró grízt, kihűlés után is szinte csak tejföl sűrűségű. De ez ízlés dolga. Akkor sem dobtuk ki, amikor keményebbre sikerült.)

kész tejbegrízt kiadagoljuk tányérokra. Attól függően, hogy kevéske desszertnek szánjuk több embernek - akkor kis tálkákba porciózzuk vagy mint én is majdhogynem 2. fogás helyett kínálom - magunknak.. :)) -
Utóbbi esetben egy literből 4 személyre valót tudok kiadagolni. 

tejbegrízadagokat bőven megszórjuk jóféle kakaóval és a tetejét bőven porcukrozzuk. (Reszelt étcsokival finomabb..)
Ezután kiskanálnyi halmokat rakok lekvárból mindegyiknek a tetejére. Mi eper, meggy, málna, sárgabarack, áfonya, és szeder lekvárral is kipróbáltuk. Mindegyikkel finom. Nyáron viszont a friss gyümölcsöket célszerű előnyben részesíteni. Az előbb említettek bármelyikéből darabolhatunk a porcukros kakaóra. Isteni úgy is, így is!


 Most jön a buktató...
Ha szeretjük, és merünk nyers tojást fogyasztani - amit nekem anno lánykoromban orvos ajánlott, mert csuda vézna voltam - akkor személyenként fél, de akár egy tojást is számítva:

 a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi evőkanál porcukrot adunk hozzá, ahány tojást használtunk. A cukorral tovább verjük dermedésig.

tojások sárgáját szintén annyi kanál porcukorral, ahány tojást használtunk, simára kikeverünk. 

Ezután már csak ráporciózzuk a kemény tojáshabot a tányérok tetejére, s a hab közepébe a cukros tojássárgáját kanalazzuk. Lehet még egy szem gyümölccsel, vagy kiskanálnyi lekvárral a közepét tovább díszíteni, gazdagítani.

Aki hízni akar, annak ha nem is komplett a habos darát, de a fenti módon elkészített tojáshabot, és cukrozott sárgáját én is merem ajánlani. Nálam annak idején bevált.
Egy tanács! Csak boltból vásárolt, bevizsgált és nagyon friss tojást használjunk!
(Ismeretlen helyről származót rizikós nyersen fogyasztani a szalmonella-veszély miatt..) 
Miután kellőképpen étvágyat csináltam, s azután még kétségek közé is taszítottam a kedves Olvasót, én jó szívvel kívánok a habos darához nagyon jó étvágyat!
 :)))
  ***


2012.02.08.
 Tócsni tarjasalátával Csili-módra
Tócsni:
Tarjasaláta:

Tócsni

Hozzávalók 4 személyre:

    1 kg burgonya
    2 tojás
    2-3 evőkanál liszt
    olaj a sütéshez- csak kevés olaj kell szerintem a sütéshez, max kb fél cm
magasan álljon a serpenyőben. Inkább pótoljuk, ha elfogy sütés közben!

Elkészítés:

A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és
lereszeljük. Lehetőleg a legkisebb lyukú reszelőn, mert úgy finomabb. De, ha
nincs kedvünk vele babrálni, akkor a nagyobb lukún is megtehetjük.

(Érdemes lilás rózsaszín héjú, fehér húsú burgonyát választani! Lehetőleg
ne olyat, ami már fonnyad. Ha túl sok levet ereszt reszelésnél, akkor szűrőre
téve a burgonya levét le kell csepegtetni!)

A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, 3 nagy gerezd foghagymát, és fél fej (kisfej) hagymát is átnyomunk hozzá foghagymatörőn keresztül és jól összekeverjük.
 (A vöröshagymát ehhez kisebb darabokra vágjuk és úgy törjük át. Ügyesebbek késsel is nagyon finomra vághatják. Én nem vagyok az, és ráadásul lusta is, hogy kínlódjak vele.. :))

Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével
az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük.
Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. 

(Elárulom, hogy ez ízlés kérdése..hidegen is remek!)
Megkenhetjük még pluszban fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ha valaki szereti.Én tarjasalátát készítettem mellé.

/Ennek a receptnek a "váza" 
Tócsni - a Kiskegyed Konyhájában jelent meg, melyet itt a blogomban saját megjegyzéseimmel bővítettem./
 

Tarjasaláta Csili módra:

Hozzávalók és elkészítése:

20-25 dkg főtt füstölt szeletelt tarja, amelyet ujjnyi széles, 2-3 cm-es darabokra felcsíkozunk.
20 dkg füstölt Karaván, vagy más, de lehetőleg füstölt sajt - karakteresebb az íze). Fél cm vastag ra felszeleteljük, és fél cm széles és uolyan hosszú darabokra felvágjuk (Természetesen ez csak tájékoztató adat, hogy némi fogalma legyen az olvasónak, milyen darabokban kerüljenek a hozzávalók a salátába.)
16%-os tejföl 2 nagy pohárral (Talán 4-5 dl a kettő térfogata együtt)
1 nagy vagy 2 kisebb hagyma - a lila hagyma kellemesebb ízű hozzá, és nem is zavaró különösebben a színe)
só, bors
kb 1 -1,5 dl citromlé
6 tojás (ebből kettő csak a díszítéshez kell)
- nyáron díszíthetjük paradicsomcikkekkel, petrezselyem levelével, paprika karikákkal is. - 
A maradék 4 tojást keresztbe, és hosszában felvágjuk, és még tovább daraboljuk az így keletkezett szeleteket vagy két helyen.

A hagymát nagyon vékonyra felkarikázzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt tarját, a feldarabolt sajtot, és tojásokat. Sózzuk, jól megborsozzuk, meglocsoljuk a citromlével, és nyakon öntjük az egészet a két nagy pohár tejföllel. Jól összekeverjük, és megkóstoljuk. Ízlés szerint még sót, borsot, citromlét adhatunk hozzá. 
A kész salátát a tojásszeletekkel, és petrezselyemmel kidíszítjük. Hűtőbe tesszük és hagyjuk érni az ízeket néhány órán át. (Bár azonnal is fogyasztható.)


***
2012. február

Lapocka raguzva - nem ragozva: Csili-módra


Ahogy már olyan gyakran, most is abból gazdálkodtam, amit éppen találtam. Így az eredeti receptet magamra formáltam. Olyannyira, hogy ellentétben a "ragu" definíciójával, itt a húst sem apró kockákra vágtam, hanem nagyobb szeletekben pároltam.
Ezért is kapta - többek között - a Csili módra megjelölést.

Volt hozzá, azaz kell hozzá:
1.2 kg sertéslapocka, 
3 evőkanál sertészsír,
só, fekete bors, 
fokhagyma granulátum - de a fokhagyma jobb hozzá -, 
petrezselyemlevél, - lehet szárított is - 
2 kg burgonya,  
2-3 db ujjnyi vastag sárgarépa, 
3-4 db ecetes uborka, 
kb 1 dl Olympos citromlé - vagy fél citrom leve természetesen jobb -, 
20 dkg füstölt szalonna,
1 dl tejföl, amiben elkeverünk 1 evőkanál mustárt.
ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát nyáron héjában, máskor meghámozva, egészben, sós vízben puhára főzzük. Teljes felpuhulás után a levét leszűrjük és  egyszerűen villával összetörjük.

A füstölt szalonnát kb centis széles vékony szeletekre vágjuk,
és a teflonos serpenyőben átsütjük. De nem ropogósra!
Kiszedjük a zsírjából és félretesszük.
A répákat hosszában fél centis csíkokra vágjuk,
majd azokat 5-6 centis darabokra. Az uborkákat hasonlóan csíkozzuk fel, majd mind a répát mind az uborkát a szalonnazsírban sózva és borsozva hirtelen átpirítjuk nagy lángnál. Majd fedő alatt kisebb lángon - fél deci citromlével nyakon öntve - pároljuk roppanós puhára.
/Ezt úgy is fordíthatnánk, hogy még nem puha, de már nem is nyers az íze.:)/

Ezután ezeket is kiszedjük a zsírból és a szalonnával együtt a tört burgonya tetejére halmozzuk, és a visszamaradt zsírból 2-3 evőkanálnyival meg is locsoljuk .

A visszamaradt fűszeres lében a közvetlen sütés előtt megsózott és úgy három-négy ujjnyi vastag szeletekre feldarabolt lapocka darabokat mindkét oldalukon nagy lángon hirtelen szép pirosra átpirítjuk. Ez kb két perc, és már vissza is vehetjük a lángot. A húst is megborsozzuk, és fél -fél deci forró vizet öntögetve alá fedő alatt puhára pároljuk. Az elpárolgott folyadékot folyamatosan pótoljuk, különben nem megpuhul, hanem kiszárad és megkeményedik.
Ha megkóstolva - vagy csak hústűvel ellenőrizve - puhának találjuk, akkor kiszedjük őket és félretesszük.
A visszamaradt pecsenyezsírt -ha úgy látjuk, hogy nagyon bepárlódott, vizet már nem nagyon tartalmaz, akkor fél deci vízzel felöntjük, hozzáadjuk kevergetés közben a mustáros tejfölt. Megízleljük, és megsózzuk, ha nem elég intenzív az íze. Jelen esetben inkább kicsit sósnak kell érződnie, mert a tejföl lenyomja az ízeket.
Ugyanígy járunk el, ha nem jön át a savanykás citromíz..Kevés citromlével - 1-2 evőkanálnyival - még felerősítjük. Összerottyantjuk... :) és visszarakjuk a hús- szeleteket a mártásba. Apróra vágott petrezyelyem levéllel megszórjuk és néhány pillanatra a mártással forraljuk.
Tálra szedjük, és a mártás nagyobbik felét is a húsokra öntjük.
Akkor dolgoztunk jól, ha a végén mártásunk legalább 5 dl.
A mártás maradékát a tört burgonyára locsoljuk.
Tálalhatjuk is a köretet: 
..és a  finom tejfölös lapockát!
Jó étvágyat!

 ***


2012. január
 Juhtúrós csirkemell - Csili módra


Egyelőre a fotók..azután le is írom.. (Most kicsit megcsömörlöttem..Na nem a főztömtől. A portálokon elburjánzó arrogáns hangnemtől, amit néhányan megengednek maguknak mások írásainak, politikai nézeteinek minősítésekor. Nem engem céloztak vele..de engem is dühít..így átmentem "fotósba" - "receptíróba"..)
**

Miután már eltelt a fotók feltöltése óta pár nap... lecsillapodtam..így most (2012.02.09.) leírom a receptet is: 


Hozzávalók:4 személyre 2. fogásnak bőségesen elegendő:

2 db  bőrös csirkemell 
/Aki nem szereti a bőrt, annak természetesen anélkül.. :) /
grill fűszerkeverék

A melleket kicsontozzuk, úgy hogy a mellcsont két oldaláról a húst szépen lefejtjük, külön-külön. Így 2 csirkemellből 4 db szeletünk lesz. A lefejtés sohasem tökéletes, de nem vész kárba a csonton maradó hús, mert azt is le lehet és kell "farigcsálni"..majd a töltelékbe apró darabokba felvágva beletesszük.
A fentiek szerint nyert melldarabokat a szélesebb oldalukon hosszában úgy vágjuk be, hogy kb 1-2cm-nyi részt nem vágunk át. Zárt szeletelésnek nevezik ezt a módot sertésszeletek készítésénél.
Az így bevágott húst szétterítjük - majdnem dupla méretű szeletet kaptunk ezzel a szeletelési módszerrel - és egyszer-kétszer klopfolóval megütögetjük, kicsit "megpuhítjuk".
Mindkét oldalukat sózzuk és meghintjük grill fűszerkeverékkel, esetleg más, kedvünkre való fűszerekkel. Én a töltelék miatt ezt találtam megfelelőnek.
Töltelék:
15-20 dkg juhtúró
(de gomolyatúró is megteszi)
só - ízlés szerint -
bors - ízlés szerint -
1 csokor apróra vágott friss kapor
a már említett csirkemellből félretett "lehullt" apróra vágott hús
A felsorolt hozzávalókat jól összedolgozom, azután a csirkemellszeletekre hosszában egy-egy halmot rakok a töltelékekből. A csirkemellszelet egyik felére, amin a töltelék van, ráhajtom a másik felét, és fogvájókkal körbe tűzdelem. (Ahogy a fenti képen is látható a már átsült húsokban.)


A töltött szeleteket kevés zsíron mindkét oldalukon hirtelen átpirítunk, majd kevés vizet, és kb fél deci citromlevet rájuk locsolva előbb fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül a másik oldalukon is szép pirosra, de nem szárazra! - sütjük. Ha megsültek kiszedjük a zsírjából, és eltávolítjuk a fogvájókat. A töltött csirkemelleket keresztben kettőbe, vagy háromba vágjuk
Közben a visszamaradt sütő zsírból mártást készítünk úgy, hogy fél-egy deci vizet, fél deci citromlét és 1-2 dl tejfölt adunk hozzá. Megsózzuk, megízleljük..aszerint még adhatunk hozzá citromlét is, borsot is, hogy karakteresebb legyen az íze. Visszarakjuk a felszeletelt húsokat, és egy perc alatt összeforraljuk a mártással.
Ezután kiszedjük, tálra rendezzük, meglocsoljuk a mártással amit, ha sok, akkor külön edénykében kínálunk. Nyáron sokféle díszítés is színesítheti..Én most csak egy pötty piros aranyat tettem rá.
2012.01.21.

***

OLASZ GÖNGYÖLT HÚS


(Picit macerás, de megéri, mert finom..
Évtizedek óta még senkitől sem hallottam, hogy ismerné ..kivéve akiknek elmondtam akiket vendégül láttam..
A 80-as években a Nők Lapjában bukkantam rá. Picit a magunk ízléséhez alakítva:


Hozzávalók:
1, 5 kg  (csont nélkül!) karaj, vagy sertéscomb (kb 18 -20 szelet lesz belőle)
2 db nagy fej hagyma
3-4 gerezd foghagyma
1 evőkanál piros paprika
1 nagy doboz konzerv sűrített paradicsom ( kb 1,5 -2 dl)- érdemes minőségit beszerezni, mint pld a Globus paradicsomkonzerv- meghatározza az étel ízét, sűrűségét!)
1 evőkanál mustár
2-3 dl 20%-os tejföl
kb 25 dkg (18 -20 szelet) trappista sajt
18 - 20 szelet füstölt, főtt tarja vagy sonka
1 kávés kanál (vagy több!) bors
zsír: kb 20 dkg
erős fogvájó 60-70 darab (– a hústű nem igazán jó, mert több helyet foglal és jobban összegabalyodnak a hústekercsek párolásnál a lábasban..)


ELKÉSZÍTÉS

 A vékony hússzeleteket mindkét oldalukon jól kiverjük és besózzuk. (Kb szeletelt felvágott vastagságúra ..szinte átlátszó  vékonyra..
de ügyeljünk, hogy azért ne szakadjon szét..)
Minden szeletre 1 füstölt sonka és 1 sajt szeletet helyezünk. Felgöngyöljük és fogvájókkal megtűzzük.
Közben a hagymát apróra vágjuk és egy jó nagy lábasban – amiben a göngyölt húsok elférnek egymás mellett –  zsírban jól megfonnyasztjuk.

Ezután a húsokat a hagymás zsíron minden oldalukon hirtelen „átpirítjuk”, hogy a nyers hússzín eltűnjön, majd megszórjuk őket a piros paprikával, s az áttört foghagymával, borssal.

1-2 dl forró vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. A párolás alatt időnként lapáttal megmozgatjuk a húsokat, mert a hagyma  és a sajt miatt könnyen leragad, vagy odaég. Amikor a hús félig megpuhult    – kb. fél- háromnegyed óra múlva – a sűrített parit és a mustárt 1-2  dl vízzel elkeverjük, s a húsokra terítjük (kenjük).
Ezután addig pároljuk,  amíg a húsok teljesen megpuhulnak, s az ízek összefőnek!( Meg kell kóstolni!)

Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a fogvájókat óvatosan kiszedjük belőlük, s a szeleteket középen kettévágjuk. A félbe vágott göngyölt húsokat jénai tálban egymás mellé rendezzük, vágott felükkel felfelé.

A visszamaradt paradicsomos, sajtos szaftot visszateszem a plattra, megízlelem, s ha kell még megsózom, esetleg 1-2 evőkanál Glóbus ketchupot is adok hozzá!, hogy pikánsabb legyen, s hozzáöntöm a tejfölt. Elkeverés után 1-2 percig össze is forralom vele.

A kész mártás felét a jénaiba, a húsokra öntöm, a többit majd tálalásnál az asztalra teszem pótlásnak. (Van aki sok mártással szereti, van aki kevesebbel.)

A jénait a húsokkal hideg sütőbe teszem, majd sütni kezdem, és egészen addig sütöm, amíg a húskarikák szélei pirulni kezdenek.
Négy részre tördelt, főtt spagetti illik hozzá.

Jó étvágyat!

***

2011. december

MOSZKAUER

(minimum: 35 szelet)
Hozzávalók:
 15 dkg darált dió
 15 dkg  kristálycukor
 10 dkg mazsola
 7 dkg teavaj
1 dl tejszín
1/4 citrom leve
Elkészítése

A hozzávalókat állandó keverés közben  –  hogy le ne égjen  -  kb 20 percig (össze)főzöm. A tűzről  levétel  után   1  dkg  liszttel – kb egy lapos evőkanálnyi val – összekeverem.
Sütőpapírral kibélelt, vagy nagyon vékonyan olajozott és lisztezett  normál méretű – kb 35x40cm-es - tepsibe  4x5db  mandulányi halmot rakok kb egyenletes távolságra egymástól.
160-180 fokos sütőben – ha nincs lehetőség a hőfokot mérni, akkor  egyszerűen csak: kis lángon – 6-8 percig sütöm. Akkor kész a a süti, ha a korongok széle barnás-piros. Ekkor kiveszem a tepsit.  Kb 2 percig pihentetem a sütiket, azután tortalapáttal óvatosan a korongok alá nyúlva felszedegetem őket ée alsó felükkel fölfelé alufóliára sorakoztatom őket. Amikor minden korongot az előbbiek szerint kisütöttem, akkor csokoládémázzal vonom be azokat.

Csokoládémáz:
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
8 evőkanál tej
10 dkg vaj

A fentieket állandó keverés mellett összeolvasztom, főzöm. Amikor már sima, egynemű csokikrémet kapok, akkor 1 kevés  étolajat  – 1 evőkanálnyit – adok hozzá. A tűzről levéve  hozzáadom a vajat és ezzel is jól összekeverem. Ezután a sütikorongok alsó felét – ami az alufóliára szedésnél felülre került – kenőecsetet, vagy akár tortalapátot használva az így elkészített  csoki mázzal bevonom. Hűtőben hagyom megdermedni a mázzal bevont sütiket. Fogyasztás előtt elég pár perccel hamarabb kivenni a hidegről. 

Mazsola helyett -, ha valaki nem szereti - akár aszalt gyümölcsöket is használhatunk. (Földieper, sárgabarack, szilva, cukrozott narancshéj, stb. Természetesen nagyon apróra feldarabolva.)

Munkafolyamatok képekben:














***


2011. december

Túrótorta

Kis tepsihez tepsihez: 
(a szokványos gázos nagy tepsihez mérve fele akkora méretű.. )

(Tepsit sütőpapírral kibélelni, vagy zsírozni, lisztezni a piskótához!)
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor

A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. Habüstben a fehérjét felverjük kemény habbá. (Hideg tojást használjunk! Különben nem lesz a hab kemény. 1-2 csepp citrom is segíthet a keményebb hab kialakulásában..)

A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük. (Habverővel elég gyorsan lehet..)
A felvert habhoz hozzákeverjük a cukros tojássárgáját, majd kanalanként, jó magasról ( - na nem kell a plafonig felkapaszkodni..!, de kb 30 cm magasról) hozzáadjuk és keverjük a lisztet. Kavaráskor lassan dolgozzunk, és alulról felfelé, hogy minél több levegő kerülhessen a masszába. Akkor lesz magasabb, és könnyebb - lazább - a tészta.

Kb 180-200 fokos sütőben sütjük.

Sütés után deszkára fordítjuk, és még melegen lehúzzuk a sütőpapirt róla.
Hagyjuk kihülni. Majd visszafordítjuk a tepsibe. ( A krém felkenése így egyszerűbb. Nem csurog szanaszéjjel. Ezután akár - sőt célszerű! - tepsistől hűtőben tartani a tálalásig!

Akár a tepsiben is felszelhető kockára, vagy kisebb téglalap alakú szeletekre, és fogyasztás előtt tortalapáttal süteményes tálra rendezhető.)


Krémhez:


Friss, vagy mirelit gyümölcs:
kb 40dkg szeder vagy
kb 40dkg málna
kb 40dkg meggy

50 dkg félzsíros túró, amit villával szinte simára törünk össze.
Ebbe ízlés szerint, hogy ne legyen túl édes, 
pár evőkanál - 2-3 - cukor,
továbbá 
2csg vaníliás cukor, és
1 csg  - kb 2dkg - zselésítő.
1 citrom reszelt héja
Ezekkel is simára keverem.

5dl 30%-os
 - legjobb az OKÉ!! - tejszín

Felverni fél keményre!
Ezután pár - kb 2-3 - evőkanál porcukorral és 2csg - 2x 2dkg - habfixálóval
kemény habbá verni!

A kikavart túróhoz részletekben hozzákeverni - csomómentesre kavarva -
a már kész tejszínhabot!

Ezután a piskóta tésztát megkenjük földieper, vagy sárgabarack, vagy málna
lekvárral. Erre ráterítjük a kész túrókrémet. Végül a tetejét díszítjük a kimeradt gyümölcsökkel. (szederrel, vagy málnával, vagy meggyel.)

Vizes késsel felszeleteljük.

Hűtőben tároljuk fogyasztásig!

Az alábbi - nem saját - fotó csak illusztráció:

***
2012. január

Csili-tál:



Nem chilis, de Csilis..:)
Leírása - képekkel -:

A héjától megfosztott felszeletelt paradicsomokat sózva fűszerezve (fekete bors, kakukkfű és bazsalikom keveréke) kevés zsíron megfonnyasztom. Egy meghámozott, kimagozott citromot vékony karikákra vágok, és a paradicsommal együtt megpárolom. Ezután a főtt, vékony, kb 2x2 cm-esekre felkockázott - de lehet csíkozott is - tarjaszeleteket, a szintén vékony főtt füstült erdélyi szalonna szeleteket 1-percig a párolt paradicsommal együtt "gőzölöm". Majd szűrőkanállal kiszedem őket és félre-teszem.


 Az eredetileg is fonnyadt, vékony húsú, magházától megfosztott, félbe vágott paprikákat sózva, előbbi fűszerkeverékkel megszórva mindkét oldalukon
megsütöm. Szűrőkanállal kiszedem őket és hosszában egyszer, és keresztben is felszeletelem. Félreteszem.
 A burgonyaszeleteket előbbi módon sózva, fűszerezve a visszamaradt mártásos lében előbb fedő alatt kevés víz hozzáadásával megpárolom, majd fedő nélkül kissé megpirítom. Lehetőleg mindkét oldalukon.
A sült burgonya, sült paprika sorsára vár..
 A megsült burgonyára rárendezem a sült paradicsomot - levét is ráöntöm -, az előpárolt tarja-, és szalonna szeleteket úgy szintén...
 a tetejükre szétosztom a sült paprika szeleteket..
 Ezekre ráütök pár tojást - személyenként egyet - ..
 bőven megszórom reszelt sajttal..
 petrezselyem zölddel..
 az így kész Csilis-tálat vagy sütőbe teszem, vagy a gáz plattján lefedve pár perc alatt - a tojások megdermedéséig sütöm.
 Ugyanabban az edényben tálalom, amiben elkészítettem.
 Jó étvágyat!

Hozzávalók egy kiadós ebédhez, vagy esetleg vacsorához négy  - éhes :) - személyre:

2 nagy méretű fehér paprika
2 nagy méretű piros paprika
- Lehetőleg fonnyadt, és vékony húsúak legyenek. Így kevesebb levet eresztenek. 

3 db paradicsom - forró vízbe mártjuk őket, és mindegyiknek lehúzzuk a héját.
1 kg burgonya -(méretüktől függően felszeleteljük kb 3mm vastag karikákra. Ha túl nagyok, akkor a burgonyákat hosszában kettévágjuk és úgy szeleteljük tovább.)

25-30 dkg főtt, füstölt tarja - (lehet más is: bármilyen, de főtt sonka, vékony bacon szeletek, vékonyra szeletelt húsos főtt császárszalonna..)
kb 10 dkg főtt, füstölt húsos erdélyi szalonna

10 dkg sajt - (akár Trappista)

2-3 szál petrezselyemlevél - apróra vágva

személyenként 1 tojás



2 evőkanál zsír

fűszerkeverék: 

kb 2 gyermekkanálnyi morzsolt, szárított bazsalikom -ha van friss, az nem rontja el!
1 gyermekkanálnyi fekete bors -aki nem bírja a csípőset, az kevesebbet tegyen bele!
1 kávéskanál őrölt kakukkfű


Zsefy Zsanett
2012.01.17.


***
2012. január
Raffaello szelet


Nagy tepsihez:

Tésztához:

7 tojásfehérjét kemény habbá verünk. Ezután
8 evőkanál kristálycukorral összekavarjuk
és fényesre verjük habverővel.
20 dkg kókuszreszeléket szórunk bele.
Majd 2 evőkanál lisztet
- amibe előzőleg
1 mokkáskanál szódabikarbónát kevertünk -
adunk a fentiek szerint elkészített habhoz.
De ekkor már csak óvatosan
kavarjuk bele a lisztet, hogy a hab ne essen össze!

ZSÍROZOTT, LISZTEZETT TEPSIBEN SÜTJÜK. 
(Kb160-170 fokon.)
Ügyeljünk, hogy ne szárítsuk meg nagyon!

*

KRÉM A TÉSZTÁRA:

a./    3 csg  vaniliás pudingpor
        - erre az olcsó, Coop-os is megfelel -
        6 - 7dl tejjel simára keverünk

b./    7 tojássárgáját
        8 evőkanál kristálycukorral elkeverünk.

c./    20 dkg Rama kocka margarint
       15-20 dkg porcukorral
       simára keverünk.


Az "a"-t és a "b"-t összekeverjük, és állandó
kavargatás közben sűrűre főzzük.
Hagyjuk kihűlni.
Majd a "c"-vel összeelegyítjük, símára kavarjuk.

*

VÉGÜL A KÉSZ KRÉMET A TÉSZTA TETEJÉRE KENJÜK.

A tetejét megszórhatjuk kevés kókuszreszelékkel,
és/vagy  étcsokoládé reszelékkel is.


2012.01.19.

***

Nem saját recept, de kipróbálom, mert isteni lehet...

Szigetközi meggyes tejszínes

Hozzávalók:
  • 8 tojásos piskóta
Krém:
  • 4dl tej
  • 1 vaníliapuding
  • 1 ek. liszt
  • 25dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dl tejszín
  • 2 ek. porcukor
  • 2 csomag habfixáló
  • 1,5 kg meggy
 Elkészítése:

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, telerakjuk magozott meggyel,ráöntjük a piskótát, és közepes lángon sütjük. Majd megvárjuk még kihűl. Közben megfőzzük a krémet. 4 dl tejbe 1 ek lisztet, és egy vaníliapudingot megfőzünk. A cukrokat a margarinnal habosra keverjük, majd a főzött krémmel összekeverjük. A tejszint a cukorral kemény habbá verjük.
A piskótát kiöntjük, a meggyes rész van felül, rákenjük a krémet, és erre a tejszínt. Tetejére lehet csokit reszelni.


***
gnocchi  -  tésztája

A gnocchi tulajdonképpen az olasz galuska vagy nudli. A régi Rómában hagyományosan csütörtökön, azaz Jupiter napján ették, többnyire egyszerűen, vajjal fogyasztva, de mi a hét bármely napjára, bármelyik szósszal bátran ajánljuk!

Hozzávalók:

  • 75 dkg burgonya
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
A krumplit főzd meg, és egy krumplinyomón nyomd át. Sózd és borsozd meg, majd apránként add hozzá a lisztet, és keverd el alaposan.
Eleinte a tészta nagyon ragadós lesz, de ahogy az utolsó adag liszttel is eldolgoztad, szépen leválik az edény faláról. Ekkor tedd egy nyújtódeszkára, és még egyszer alaposan gyúrd át.
Oszd kisebb gombócokra, ezeket sodord ujjnyi vastagságúra, és vágd fel két centis darabokra. Lobogó, sós vízben főzd ki a tésztát, majd forrón, vajon átforgatva tálald.
A gnocchit mirelitként vagy védőzáras csomagolásban is megveheted, ha nincs kedved magadnak meggyúrni.
(Femina.hu) 

Megj.: Kipróbáltam. Nem rossz, de a "magyar"nudli nekem finomabb, és semmivel sem macerásabb. (A pirított morzsa elkészítése már nem olyan nagy dolog.)

***
Zalai dödöle: 
(finom - én fokhagymás tejföllel locsoltam nyakon..)

Hozzávalók:
  • 50dkg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 pohár tejföl
  • 1 ek pirospaprika
  • 6 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
Elkészítése:
A burgonyát annyi vízben főzzük meg, hogy egy ujjnyival az ellepje. Ha megfőtt egy másik edénybe leszűrjük a levét, mert arra szükségünk lesz.
A burgonyát burgonyanyomón vagy krumplitörővel finomra áttörjük, és apránként a leszűrt lével simára elkeverjük. Ezután a megfőtt, áttört burgonyához állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk, hogy lágy tésztát kapjunk - a fenti mennyiség  éppen elég -.
  Zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk paprikával, és kanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát.  Enyhén megpirítjuk, majd tejföllel locsolva tálaljuk.

Tanács: A hagymát én kiszedtem a zsírból, s amikor mind megsültek a dödölék, akkor locsoltam nyakon a hagymás zsírral, amibe még melegen piros paprikát is szórtam..Így elkerülhető, hogy mire minden dödöle kisül, a hagyma megégjen....
A dödöle masszába őrölt borsot, és finomra tört fokhagymát is szoktam tenni. De lehet mással is ízesíteni.












Miközben kisütöttem, rájöttem, hogy édességként is finom lenne. Ahhoz viszont a fűszereket mind elhagyjuk. Csak kevés só kell a burgonyához, és a fent leírtak szerint elkészítjük a masszát, amiből kanálnyi halmokat sütünk ki forró zsírban. Az így kisült dödöléket zsíron vagy vajon megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk, és valamilyen házi lekvárral tálalva kínáljuk. Isteni lehet..Ki is fogom legközelebb próbálni.
***


Göcseji dödöle

Hozzávalók:
  • cca 1,5 kg  burgonya
  • cca. 40 dkg finomliszt
  • egy csapott evőkanálnyi só
  • 2 - 3 közepes fej vöröshagyma
  • cca. 13 - 15 dkg sertészsír
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy nagyobb fazékba - cca. 5 literes - annyi hideg vizet teszünk, hogy a felkockázott burgonyát egy ujjnyira a víz ellepje. Megfőzzük a burgonyát, majd burgonyatörővel a levében összetörjük, és ízlés szerint sózzuk. (Addig kell törni a levében a burgonyát, amíg kásaszerű nem lesz!) Aztán hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, mondhatnám azt is, hogy dagasztjuk fakanállal. Addig végezzük ezt a műveletet amíg a burgonya fel nem veszi a lisztet, illetve elérünk egy olyan szintet, amikor már nehezen dagaszthatjuk tovább. Kicsit hagyjuk pihenni a tűzhely szélén, vagy takaréklángon alátéttel. A hagymát meghámozzuk és nagyon apróra felkockázzuk, majd a felhevített zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba (így az elegáns!), vagy lábosba kevés hagymás zsírt teszünk, és a sűrű masszából - zsíros kanállal - nagyobb galuskákat szaggatunk. A hagymás zsírral a kiszaggatott galuskákat meg-meglocsoljuk és tovább szaggatjuk mindaddig amíg a massza tart. Sütőben, - ez a jobb - vagy tűzhelyen a kiszaggatott galuskákat megpirítjuk.
Ha önálló ételként kínáljuk, hagymát felkarikázunk forró zsíron megfuttatjuk és ezt öntjük rá a dödölére, esetleg még tehetünk rá hideg tejfölt is.
De mint a bevezetőben említettem vadhúsok mellé is kitűnően illeszkedik, köretként. 
***
Ezt is hoztam más oldalról:

Egyszerű parasztlángos

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • és cukor!!! kb 1 gyerekkanálnyi (az eredeti receptből kimaradt... :()
Feltéthez:
  • 3 dl tejföl (nagy tejfölnek kb. 3/4-e)
  • 3-4 gerezd fokhagyma, vagy ízlés szerint
  • 1 nagy fej vörös vagy lila hagyma
  • szalonna (esetleg kolbász)
  • sajt
Elkészítése:
Az élesztőt kevés vízben - 2 dl - felfuttatjuk - én tejet használtam inkább), majd összegyúrjuk a lisztel, sóval és olajjal. Még kb 1,5 dl langyos vízzel, vagy tejjel is megpótoljuk). Kb. fél órát kelni hagyjuk. A tésztát nyújtjuk és közepes méretű tepsibe helyezzük.
Tejfölbe belekeverjük az összenyomott fokhagymát és ezzel megkenjük a tésztát. Felaprítjuk a hagymát és megszórjuk vele. A szalonnát megpirítjuk és a tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül a tetejére sajtot szórunk és még kb. 15 percig sütjük.


(Megj.: magamnak: 50 dkg lisztből indultam..a többi h.valót ennek arányában adtam hozzá. Az így elkészült tészta egy kis tepsihez elegendő. Így a sütés végén kb2-3 cm vastag tésztát kapunk.)


  Az én lángosom: (paprika nélkül):
  Már félig megsült, amikor meg kell     hinteni   sajttal:


Sütés után:
   Szeletelve:


A fokhagymás tejföl egyik felét sütés előtt kentem a tésztára, a másik felét kisűlés után kínálom a lángos mellé. Szerintem kell is, ha csak mérsékelten szórjuk meg hagymával, sült szalonnával a lángost. Így sokkal szaftosabb.



 ***
2012.09.06.
      Nem saját, de kipróbáltam:
       Laktató ebéd - Füstölt húsos sült savanyú káposzta

Ahogy én neveztem el: 

Tepsis káposzta /Amit egy kevésbé féltett lábosban is el lehet készíteni ... /

Eredeti recept:

Egy igazán laktató ebéd. Fogyókúrázók számára nem ajánlatos, azonban aki nem kóstolja meg, az valami nagyon jóból marad ki.
Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • Füstölt csülök, kolbász vagy szalonna
  • Egy nagy fej vöröshagyma
  • majoranna, só, bors, fűszerpaprika
  • tejföl

Elkészítés:
A mosatlan savanyú káposztát kizsírozott tepsibe halmozzuk. A karikára, vagy szeletekre vágott vöröshagymát beleforgatjuk. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük, majd rárétegezzük a füstölt csülköt, kolbászt és szalonnát. Lefedve egy órán át sütjük, majd fedő nélkül még 10 percig pirítjuk. Miután elkészült egy tányérra halmozzuk, meglocsoljuk tejföllel és friss cipóval kínáljuk.
*

1 megjegyzés:

  1. A svéd gombasaláta receptjét nem látom. Az ízét még mindig érzem a számban. Légy szíves oszd meg velünk. Puszi! Marcsi

    VálaszTörlés